Uit onderzoek blijkt dat een derde van de gezichtsbehandelingen ondergaan worden om acne te behandelen. Het maakt niet uit hoe oud je bent, acne vormt zich bij iedereen vaak op dezelfde manier: poriën worden geblokkeerd, waardoor vuil, bacteriën en cellen zich ophopen en een puistje vormen. Maar hoe kom je ervan af? In dit artikel geven we je 3 tips die volgens de wetenschap effectief zijn om het risico op acne te verminderen.

1.      eet minder vette koolhydraten

Chocolade, junkfood en ander vet eten lijken op zich geen acne te veroorzaken, maar doordat je eetpatroon niet in balans is en je veel vette koolhydraten eet kunnen puistjes ontstaan. Wetenschappers vermoeden dat door een hoge suikerspiegel van koolhydraten extra veel hormonen vrijkomen, die poriën blokkeren.

Als je last hebt van acne en een ongezond eetpatroon aanhoudt, dan kan het lonen om eens gezonder te gaan eten en kijken of je minder last krijgt van puistjes. Suikerhoudende snacks en dranken, wit brood, bagels en andere koolhydraatrijke etenswaren moet je dan vermijden.

2.      Drink minder melk

Hoewel wetenschappelijk bewijs wisselende resultaten aan heeft getoond, bestaat het vermoeden dat de melkconsumptie van met name magere melk, dat meer suiker bevat dan volle melk, een mogelijke oorzaak is van een verhoogd risico op acne. Naast het hogere suikergehalte geloven wetenschappers ook dat eiwitten en hormonen in melkproducten een rol kunnen spelen bij acnevorming en het blokkeren van poriën.

Als je regelmatig melk drinkt en last hebt van acne, overweeg dan om over te stappen op een niet-zuivelalternatief dat minder suiker bevat zoals amandelmelk.

3.      Verminder je zoutinname

Sommige artsen vermoeden dat natrium gevolgen heeft voor de huid, omdat het jodium in zout en sommige zeevruchten acne kan verergeren. Het is wellicht beter om bijvoorbeeld voor natriumarme zout te kiezen. Het advies is om je totale zoutinname onder de 1.500 mg per dag te houden. Wees je er ook goed van bewust dat gezondere producten, zoals brood en pindakaas ook relatief veel zout bevatten.

Mochten bovenstaande maatregelen voor jou geen oplossing zijn tegen acne, overweeg dan een gezichtsbehandeling bij een schoonheidssalon bij jou in de buurt. Veel salons bieden ook speciale acnebehandelingen aan waarmee de huid gekoeld en gekalmeerd wordt. Na een aantal herhalingen blijkt de behandeling zeer effectief tegen acne.