Als je voeten een onaangename, sterke geur hebben, weet je hoe gênant en ongemakkelijk het probleem kan zijn. Stinkende voeten beginnen met zweetvoeten. Het lijkt misschien geen groot probleem als je dit probleem slechts af en toe hebt gehad, maar als je voortdurend vochtige en zweterige sokken hebt, kun je hyperhidrosis hebben (de medische term om overmatig zweten te beschrijven). Een manier om dit probleem te behandelen is met Botox.

Botulinum toxine (Botox) werkt door gerichte spieren te verlammen. Op die manier zorgt het voor een gladdere verschijning aan het gezicht van degenen die injecties hebben gehad om rimpels te verminderen. Om hyperhidrosis te behandelen, blokkeert Botox de zenuwen die uw zweetklier triggeren om overtollig zweet te produceren. In 2004 werd het gebruik van Botox goedgekeurd voor ernstig zweten onder de oksels. Artsen gebruiken Botox ook om met succes voeten en andere gebieden die getroffen zijn door hyperhidrose, zoals het hoofd en gezicht, te behandelen.

Voeten en handen hebben beide ongeveer een kwart miljoen zweetklieren. Geurende voeten komen vaker voor dan zweethanden omdat hun onaangename geur wordt veroorzaakt door bacteriën die goed gedijen in sokken. Zweet alleen heeft geen geur. Zweet zorgt voor een vochtige en warme omgeving voor je schoenen en sokken, en bacteriën die erin opgesloten zitten, voeden zich ermee. De geur die ontstaat is een uitgescheiden organisch zuur uit de bacteriën.

Botox injecties kunnen iets ongemakkelijk aanvoelen en je zult het proces om de paar maanden moeten herhalen, maar als je zelfverzekerd en comfortabel bent, zal het waarschijnlijk zwaarder wegen dan het tijdelijke ongemak dat je ervaart. Het risico van bijwerkingen van Botox behandeling is minimaal.

Heb jij er last van dat je voeten slecht ruiken door overmatig zweten? Plan dan een consult in bij een van de verschillende botox-specialisten in Nederland. Wij raden zelf Dokter Frodo Gaymans uit Amsterdam aan.