Je libido is niet altijd even hoog. Er kunnen periodes zijn dat je gewoon wat minder zin hebt in seks. Dat is volkomen normaal. Maar soms kan het voorvallen dat je libido op een laag pitje blijft staan. Dit kan veroorzaakt worden door verschillende dingen. Eens je weet wat er aan de basis ligt van je laag libido, kun je een gepaste oplossing zoeken.

Mogelijke oorzaken van een te laag libido

Hormonen

Voor mannen is testosteron een belangrijk hormoon, dat vooral in de teelballen geproduceerd wordt. Het helpt bij de opbouw van spieren en botmassa, en stimuleert de productie van sperma. Het heeft ook een grote invloed op het libido. Wanneer de hoeveelheid testosteron bij mannen te laag is, zorgt dit voor een verminderd seksueel verlangen. Door het ouder worden vermindert de productie van testosteron.

Ook vrouwen hebben testosteron, maar in een veel mindere mate. Bij hen is het de combinatie van de hormonen progesteron en oestrogeen die voor het libido zorgt. Oestrogeen verhoogt het libido, progesteron doet het dalen. Er is een constante wisselwerking tussen deze hormonen. Tijdens de ovulatie vindt er een oestrogeenpiek plaats, waardoor veel vrouwen die periode meer zin hebben in seks. Na die piek stijgt het progesterongehalte, waardoor het verlangen naar seks terug afneemt.

Psychische oorzaken

Wanneer je je niet goed in je vel voelt, zul je ook minder zin hebben in seks. Een laag zelfbeeld of gebrek aan zelfvertrouwen kunnen een laag libido veroorzaken. Ook vermoeidheid en stress zijn belangrijke factoren bij een laag libido.

Medische oorzaken

Veel soorten medicatie kunnen een verlaagd libido als bijwerking hebben. De pil of antidepressiva zijn de meest voorkomende oorzaken. Maar ook andere medicijnen zoals bloeddrukverlagende middelen, cholesterolverlagers kunnen hierop invloed hebben.

Oplossingen voor een te laag libido

Eerst is het belangrijk om te weten welke van de vele mogelijke oorzaken aan de bron ligt van je verlaagde libido. Van zodra je dat weet, kan je die oorzaak gericht aanpakken.

Is de oorzaak psychisch van aard? Probeer te ontstressen en zorg voor een goede nachtrust. Hierdoor kan het probleem vaak al opgelost zijn. Zit het toch dieper en geraak je er zelf of samen met je partner niet uit, overweeg dan om naar een relatietherapeut, psycholoog of seksuoloog te gaan.

Wanneer medicatie de oorzaak kan zijn van je verlaagde libido, bespreek dit dan met je arts. Deze kan misschien een alternatief medicijn voorschrijven.

Bij een verlaagde hormoonproductie of bij aanhoudende klachten kan je opteren voor libidoverhogende middelen.Via Theboning.nl vind je eenvoudige hulpmiddelen die je libido aanzienlijk kunnen verhogen. Hun producten zijn volledig natuurlijk en 100 % veilig, zonder bijwerkingen.