Zoals bij alle ooglidoperaties is er, net als bij alle andere operaties, een periode van herstel na de ingreep. Weten wat je na de operatie kunt verwachten is soms net zo belangrijk als weten wat je tijdens de operatie kunt verwachten. In de inhoud hieronder kunt je lezen wat er komt kijken bij het herstel van een ooglidoperatie. Daarnaast kunt je leren hoe je voor uzelf moet zorgen tijdens het genezingsproces en hoe lang het proces moet duren.

Wat kunt je verwachten na een ooglidoperatie

Patiënten kunnen ambulant of met een overnachting in het ziekenhuis een ooglidoperatie ondergaan. De chirurg beslist over de juiste optie voor de specifieke situatie van de patiënt. Na een ooglidoperatie kan een ziekenhuisverblijf al dan niet nodig zijn. De beste omgeving voor herstel wordt bepaald door de voorkeuren van zowel de patiënt als zijn arts. Wat het herstelproces zelf betreft, kunnen patiënten in eerste instantie roodheid en zwelling rond de incisiegebieden verwachten. De ogen kunnen overmatig scheuren. Elke vorm van droogte in de oogcontouren kan worden verzacht door de zalf die de chirurg kan geven. Patiënten kunnen echter een tijdelijke vervaging van het gezichtsvermogen ervaren als gevolg van het gebruik van de zalf. In het algemeen is tijdelijk wazig zien een van de meest voorkomende bijwerkingen van ooglidchirurgie. Herstel kan ook tijdelijke gevoeligheid voor licht omvatten.

Verzorging na ooglidoperatie

Na de bovenste en onderste ooglift-operatie voelen de oogleden meestal strak aan; de bijbehorende pijn kan met pijnstillers worden behandeld. Gedurende de eerste paar dagen na de operatie moeten de incisies worden behandeld met een zalf om ze gesmeerd te houden. Koude kompressen kunnen op de ogen worden geplaatst om ook zwelling te verminderen. Oogdruppels zijn nodig om te voorkomen dat de ogen uitdrogen. In de eerste week na de ingreep moeten patiënten alle activiteiten vermijden die de ogen kunnen uitdrogen, zoals lezen, televisiekijken, contacten dragen en een computer gebruiken. Zwelling en blauwe plekken kunnen worden geminimaliseerd door het hoofd zo hoog mogelijk te houden tijdens de eerste paar dagen van herstel. De arts zal de hechtingen tussen twee en zeven dagen na de ooglidoperatie verwijderen. Patiënten kunnen zich goed genoeg voelen om de normale activiteiten te hervatten rond de tiende dag van herstel.

Gedurende de eerste paar weken na de operatie wordt een donkere zonnebril aanbevolen om de ogen te beschermen tegen irritatie veroorzaakt door de zon en de wind. Patiënten kunnen merken dat hun ogen de eerste weken van de herstelperiode gemakkelijk vermoeid raken; frequente dutjes worden aanbevolen. Gedurende de eerste drie tot vier weken na de operatie moeten alle activiteiten die de bloedtoevoer naar de ogen verhogen worden vermeden, zoals buigen, tillen, sporten en zelfs huilen. Patiënten worden door hun arts op de hoogte gebracht wanneer eender welk type oefenschema kan worden hervat.

Hoe lang is de herstelperiode?

Het herstel van een ooglidoperatie duurt over het algemeen enkele weken. Binnen twee dagen tot een week worden de hechtingen verwijderd. In de eerste week zullen patiënten ervoor willen zorgen dat hun ogen voldoende rust krijgen. De roodheid en zwelling na de ooglidcorrectie zal na verloop van tijd vervagen. Herstel houdt ook in dat elke inspanning die de bloedtoevoer naar de ogen kan verhogen, wordt vermeden. Patiënten kunnen ongeveer 10 dagen na de operatie weer aan het werk gaan. Voor sommigen kan het herstelproces lang lijken en kunnen ze depressief worden, vooral in de vroege stadia van herstel wanneer hun gezichten gezwollen en gekneusd lijken. Maar na een paar weken beginnen de meeste patiënten een welkome verandering in hun uiterlijk op te merken. De resultaten van ooglidchirurgie – ogen die er jonger en alerter uitzien – herinneren patiënten eraan waarom ze ervoor kozen om de procedure te ondergaan.