Tegenwoordig focussen wij ons veel meer op onze levensstijl. Steeds meer mensen raken bijvoorbeeld door de overheersende werkdruk in een burn-out of merken dat ze intolerant zijn voor een bepaald voedingsmiddel. In dit geval is een optie om te kiezen voor een sabbatical of om veranderingen aan te brengen in het voedingspatroon door vegetarisch of veganistisch te gaan eten. Maar in dit geval zijn er ook nog andere mogelijkheden, bijvoorbeeld holistisch gaan leven. Hierbij behoort leven in balans tot de kern.

Wat is het holisme?

Bij het holisme ga je op zoek naar de balans tussen je lichaam, je mentale staat, je energieniveau, emoties en je spirituele niveau. Dus wanneer je kampt met lichamelijke klachten, is het belangrijk om te kijken naar al deze belangrijke onderdelen. Want al deze aspecten vormen jou tot wie je nu bent. Zoom dus uit en kijk naar het complete plaatje. Als jij je bijvoorbeeld ongelukkig voelt op je werk, kan je te maken krijgen met stressklachten die je verneemt in je lichaam. Door deze klachten ben jij niet de beste versie van jezelf, blokkeert je energie en zullen de klachten verder toenemen. In dit geval is het dus belangrijk om te doen waar jij blij van wordt, goed voor je lichaam te zorgen door voldoende beweging en gezonde voeding en uit je emoties door bijvoorbeeld in gesprek te gaan met je baas. Zo zal je merken dat je op den duur weer in balans komt.    

Natuurlijke producten

Bij holistisch leven kijk je ook naar het grotere geheel van de samenleving. Hierbij staat liefde en respect voor de natuur, je medemens en dieren centraal. Veel mensen die leven volgens deze wijze kiezen er dan ook voor om alleen natuurlijke producten aan te schaffen en geen vlees te eten. Tegenwoordig is het geen probleem om alleen natuurlijke producten in huis te halen door het uitgebreide assortiment in de supermarkten. Ook kan je natuurlijke verzorgingsproducten eenvoudig bestellen bij een online drogist.

Je eigen pad

Wat betreft deze levensstijl is er niets wat moet of wat verkeerd is als je het niet doet. Het gaat namelijk om de balans van de verschillende stukjes. Kijk dus vooral wat werkt of niet. En je hoeft je leven niet drastisch om te gooien, het gaat erom wat prettig is voor jou. Maar zorg wel dat jij je de beste versie van jezelf voelt. Als je nog steeds veel stress ervaart door heel veel te werken, weet je dat het tijd is om aan de slag te gaan. Maak dit niet te zwaar voor jezelf, positief denken is al een stap in de goede richting.