Als jij online gaat zoeken naar mondkapjes, dan kun je mondkapjes met filter kopen, of zonder filter. De mondkapjes zonder filter worden ook wel niet-medische mondkapjes genoemd en zijn gemaakt van stof. Ook de wegwerp mondkapjes die je aanschaft zijn niet-medisch. Zou je mondkapjes met filter kopen, dan schaf je medische mondkapjes aan. Deze zijn voornamelijk bedoeld voor medisch personeel dat regelmatig met het virus in contact komt. Ook mensen die om medische redenen beter beschermd moeten worden tegen het virus en ouderen, krijgen van een mondkapje met filter meer zekerheid. Mondkapjes met filter kopen is dus alleen in sommige situaties echt nodig.

Mondkapjes met filter kopen versus niet-medische mondkapjes

Wil je reizen in het openbaar vervoer, dan is een niet-medisch mondkapje verplicht. Dit zijn de wegwerp mondkapjes die je koopt op het station, bij drogisterijen (Etos, Hema, Trekpleister, Kruitvat) of online. Ook stoffen mondkapjes vallen onder de noemer niet-medisch. De reden waarom je geen mondkapjes met filter hoeft te kopen voor het openbaar vervoer, is omdat deze beschikbaar moeten blijven voor medisch personeel en andere mensen die ze echt nodig hebben. De overheid wil concurrentie om mondkapjes met filter tegengaan, omdat deze in sommige situaties essentieel zijn en altijd beschikbaar moeten blijven.

Hoe werken niet-medische mondkapjes?

Niet-medische mondkapjes, dus de stoffen mondkapjes of de wegwerp mondkapjes, werken één kant op. Ze beschermen jou niet tegen het krijgen van het virus, maar ze zorgen ervoor dat jij het niet kunt overdragen. Als iedereen een niet-medisch mondkapje draagt, zoals in het openbaar vervoer nu dus verplicht is, dan is verspreiding van Covid-19 aanzienlijk langzamer. Zo lang iedereen zich aan deze regel houdt, is een medisch mondkapje daar niet nodig.

Hoe herken je een medisch mondkapje?

Een medisch mondkapje herken je aan de certificering die het heeft gekregen. Omdat deze mondkapjes uitgebreid moeten worden getest en een beschermende functie hebben, krijgen alleen de medische mondkapjes die deze testen goed hebben doorstaan een certificering. Je ziet dit dan aan de CE-markering of een bepaalde kreet, zoals: ‘for medical use’. Zou je mondkapjes met filter kopen, dan ben je ook zelf beschermd tegen besmetting en is de bescherming dus tweezijdig. Dit zal voor ouderen of mensen met een medische aandoening meer veiligheid bieden.

Wel of niet mondkapjes met filter kopen?

Er zijn voldoende winkels online waar je een mondkapje met filter kunt kopen. Wil je deze alleen gebruiken voor in het openbaar vervoer, dan is dat dus niet nodig. Het medische personeel dat dagelijks met het virus in contact komt heeft hier meer behoefte aan. In plaats van mondkapjes met filter kopen, kies je dan voor een niet-medisch mondkapje of maak je zelf een mondkapje. De officiële instructies hiervoor vind je bij de Rijksoverheid. Heb je om een bepaalde reden wel meer bescherming nodig, dan is het wel verstandig om voor een mondkapje met filter te kiezen. Bespreek dit met je huisarts of met de medewerker in de apotheek, zodat je de best mogelijke bescherming ontvangt.