Een relatie kent ups en downs. Grote veranderingen of juist kleine gebeurtenissen kunnen invloed hebben op de relatie tussen partners. De ziekte van Parkinson is een voorbeeld van een ingrijpende gebeurtenis die invloed heeft op jouw partner, op jouzelf en op de relatie tussen jullie. De dynamiek tussen jullie verandert, onder andere omdat jouw partner meer zorg nodig heeft. Het kan best moeilijk zijn om te gaan met een partner met Parkinson. Hierin moeten jullie je weg vinden. Dit kan even duren en wellicht weet je in het begin niet goed hoe je met bepaalde situaties moet omgaan. Op deze website vind je meer informatie en onder andere tips hoe je kunt zorgen voor je partner, wanneer hij of zij Parkinson heeft. 

Veranderingen in het dagelijks leven

De symptomen van de ziekte van Parkinson nemen in de loop der tijd toe. En naarmate de symptomen heftiger worden, gaan partners meer regelen. Het kan zijn dat jouw partner medicatie krijgt en je meegaat naar de ziekenhuisbezoeken. De partner met Parkinson zal steeds minder dagelijkse taken op zich kunnen nemen, zoals het doen van boodschappen of het huishouden. Wanneer Parkinson zich bij jouw partner openbaart, zal hij of zij stoppen met werken. Dit heeft invloed op zowel de tijd die de partner nu thuis doorbrengt, als op de financiële situatie. Jullie gehele situatie verandert. 

parkinson

Gedrag van de partner 

Ging je voorheen samen naar verjaardagen, uitjes en op vakantie. Wanneer jouw partner Parkinson heeft zullen deze sociale evenementen minder makkelijk gaan. Omdat je de zorg voor je partner op je neemt, heb je waarschijnlijk ook minder tijd voor jezelf. Daarbij komt uiteraard ook de veranderingen van het gedrag van jouw partner. Vergeetachtigheid, veranderingen in stemming en een trager reactievermogen zijn voorbeelden van symptomen van Parkinson die een enorme impact kunnen hebben op jullie relatie. Belangrijk dus om hierin ondersteund te worden. 

Vraag om hulp

Gelukkig zijn er diverse instanties waar je terecht kunt die je helpen om te gaan met de ziekte van Parkinson bij je partner. Ook is er veel te lezen over de ziekte en de impact ervan op een relatie. Lees bijvoorbeeld op VerderMetParkinson.nl interessante artikelen over de ziekte van Parkinson.