Noten zijn gezond! Ten minste, als je de goede noten eet in de juiste hoeveelheid. Logischerwijs kun je het beste onbewerkte noten eten. Deze zijn nog zo puur mogelijk. Dit betekent ongezouten, ongebrande en ongeroosterde noten. Het voedingscentrum raad aan om hiervan dagelijks een handjevol te eten. Maar welke noten moet je dan precies eten en wat is een handje vol? Lees verder en ontdek!

Hoeveel noten betreft een handjevol?

Met een handjevol nodig wordt rond de 30 gram bedoeld. Dit kun je zelf gemakkelijk afwegen met een weegschaal, maar voor het gemak hebben wij even de aantallen per de bekendste noten voor je opgesomd:

Walnoten: 30 gram walnoten betreft gemiddeld zo’n 5 exemplaren.

Cashewnoten: 30 gram betreft zo’n 20 cashewnoten.

Amandelen: 30 gram betreft tevens zo’n 20 amandelen.

Pistachenoten: Pistachenoten zijn lichter van gewicht, dit betekend dat 30 gram zo’n 60 stuks betreft.

Noten, Amandelen, Zaden, Eten, Batch, Voeding

Wees creatief met noten

Iedere dag dezelfde onbewerkte noten eten kan best saai zijn qua smaak. Daarom kun je bijvoorbeeld een notenmix kopen. Dan eet je verschillende noten en heb je dus verschillende structuren en smaken. Maar je kunt het ook anders aanpakken door bijvoorbeeld noten in je yoghurt of kwark op te nemen. Of wat dacht je van een (maaltijd)salade met noten? Er zit ook verschil in noten van de speciaalzaak of noten van de supermarkt. Wil je bijvoorbeeld de lekkerste amandelen kopen? Dan ga je naar de speciaalzaak.

Welke noten zijn het gezondst?

Als gezond eten een groot thema is in jouw leven is het raadzaam om gezonde noten te kopen. Je weet dus nu dat onbewerkte noten het gezondst zijn, maar zit er ook nog verschil tussen de soorten noten? Ja, maar de meeste onbewerkte noten zijn van nature al gezond. Met de volgende noten zit je altijd goed qua gezondheidsvoordelen: cashewnoten, amandelen, pinda’s (ook al zijn het eigenlijk peulvruchten), hazelnoten, paranoten en pistachenoten.