Misschien ben je al wel jaren bij dezelfde zorgverzekeraar. Toch is het goed om ieder jaar te kijken of je zorgverzekering nog wel bij je past. Je zit misschien wel in een andere levensfase dan toen je je verzekering afsloot en hebt nu heel andere wensen. Ook is het belangrijk om goed af te wegen waar je je wel of niet tegen moet verzekeren. De premie van een aanvullende verzekering kan soms hoger zijn dan de medische kosten die je maakt. Op de volgende punten moet je letten bij het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering.

Wil je een aanvullende verzekering?

Bijna alle Nederlanders zijn verplicht om een basis zorgverzekering af te sluiten. Dit geldt echter niet voor een aanvullende verzekering. Aanvullende verzekeringen zijn niet door de overheid samengesteld, maar door de verzekeringsmaatschappijen zelf. Je mag zelf kiezen of je je aanvullend laat verzekeren of niet. Als je verwacht veel medische kosten te maken in het aankomende jaar, is het verstandig je aanvullend te verzekeren voor hetgeen jij denkt veel kosten te maken. Verwacht je weinig kosten te hoeven maken, dan is het misschien slim om geen of weinig aanvullende verzekeringen af te sluiten en zo je premie laag te houden. 

Wel of geen tandartsverzekering?

Veel mensen laten zich aanvullend verzekeren tegen tandartskosten, zonder de kosten en de baten tegen elkaar op te wegen. Als je nooit problemen hebt met je gebit en alleen maar twee keer per jaar op controle gaat, is het voordeliger om geen tandartsverzekering af te sluiten. De controles zijn namelijk goedkoper dan de premie voor een tandartsverzekering. Maar als je regelmatig last hebt van tandproblemen of verwacht dat je komend jaar vaker naar de tandarts gaat dan alleen voor controles, is het al snel wel voordelig om een tandartspremie af te sluiten.

Extra fysiobehandelingen?

Hoewel fysiotherapie gedeeltelijk in de basisverzekering is opgenomen, kiezen veel mensen toch voor een aanvullende zorgverzekering met fysio. De basis zorgverzekering vergoedt vaak slechts een beperkt aantal behandelingen. Wanneer je verwacht het komende jaar meer fysiobehandelingen nodig te hebben dan je basisverzekering vergoedt, kun je ervoor kiezen je aanvullend te verzekeren. Je kunt dan zelf bepalen hoeveel behandelingen je per kalenderjaar vergoed krijgt, variërend tussen de zes en twintig. Uiteraard verandert de hoogte van de premie ook mee met het aantal behandelingen. Voor kinderen onder de 18 of mensen met een chronische aandoening geldt het aantal behandelingen uit de basisverzekering niet. Zij krijgen meer behandelingen vergoed.