Een passende zorgverzekering

Het einde van het jaar nadert en dat is het moment om te onderzoeken of je huidige zorgverzekering nog wel past bij jouw situatie en behoeftes. Naast alle feestdagen is het misschien niet iets waar je mee bezig wil zijn, maar het is belangrijk om er aandacht aan te besteden. Het hoeft geen grote opgave te zijn om meer inzicht te krijgen in je opties. In vijf simpele stappen kies je de beste zorgverzekering voor jou.

Zorg op maat is belangrijk en effectief. Iedereen heeft zijn of haar eigen verhaal met verschillende factoren waar je zorg op toegespitst moet zijn. Het is daarom een goed idee om een overzicht te maken van de zorg die je aankomend jaar nodig gaat hebben. Natuurlijk valt niet alles te voorspellen, maar het is mogelijk om een goed beeld te krijgen door vooral te letten op onderwerpen zoals kraamzorg, tandartskosten, fysiotherapie en medicijnen.

Eigen risico

Nu je een beeld van aankomend jaar hebt, bepaal je de hoogte van je eigen risico. Het eigen risico in 2020 behelst 385 euro. De goedkoopste zorgverzekering voor jou is niet per se die met de laagste premie – afhankelijk van je zorgbehoefte is het voordeliger om je eigen risico hoger of lager te zetten. Als je een lagere zorgpremie wil en weinig zorgbehoefte verwacht, kan je het eigen risico wat hoger instellen en vice versa.

Basisverzekering en aanvullende verzekering

Een basisverzekering afsluiten is verplicht voor elke Nederlander boven de 18. Elke basiszorgverzekering geeft recht op dezelfde zorg, zoals ambulancevervoer en huisartskosten. Er zitten wel verschillen het soort polis, zoals de combinatiepolis, de naturaverzekering, de restitutieverzekering en een selectieve zorgpolis. Kies niet zomaar de goedkoopste zorgverzekering, maar let goed op de details.

Om de beste zorgverzekering op maat te krijgen, helpt het om een passend aanvullend pakket te kiezen. Met het overzicht uit de eerste stap kan je nu de verwachte ziektekosten per verzekeraar vergelijken. Verwacht je extra fysiotherapie door bijvoorbeeld een huidige blessure of doorlopende klachten? Dan kan een goede aanvullende verzekering veel geld schelen. Tel de verwachte zorgkosten per verzekeraar op en vergelijk prijzen om zo tot de goedkoopste zorgverzekering te komen.

Zorgverzekeraar

Nu je weet welk pakket je zoekt, is het tijd om de zorgpakketten van verschillende zorgverzekeraars te vergelijken. Let op de prijs en het aanbod. Het is belangrijk dat je vrije keus in het ziekenhuis en de zorg hebt. Op zijn minst moet er een arts in de buurt zijn waar je bij terecht kan. Ga ook na of je medicijnen worden vergoed. Online vergelijkingssites kunnen verheldering geven in je zoektocht en overzichtelijk weergeven wat de opties zijn. Je kan daar ook de mening van klanten met persoonlijke ervaring met de verzekeringsmaatschappij lezen. Zo krijg je niet alleen informatie van de aanbieder, maar ook van de afnemer. Dit maakt de keus voor de best passende zorgverzekering betrouwbaar en makkelijk.