Ga je op zoek naar een nieuwe zorgverzekering? Dan heb jij de vrijheid om je bij iedere zorgverzekeraar aan te melden. Ongeacht je geslacht, leeftijd of gezondheid moeten verzekeraars jou aannemen: dit komt door de acceptatieplicht. Hier lees je meer over deze plicht, wat het inhoudt en waar dit geldt. Het vergelijken zorgverzekering is eenvoudig.

Wat is acceptatieplicht?

Acceptatieplicht is een wettelijke plicht voor alle zorgverzekeraars om iedereen te accepteren voor het basispakket van de zorgverzekering. Op deze manier krijgt iedereen toegang tot dezelfde zorg en is er geen sprake van selectie door zorgverzekeraars. Het is natuurlijk veel aantrekkelijker voor verzekeraars om jonge en gezonde verzekerden aan te nemen, omdat deze veel minder risico lopen. Maar ook ouderen of verzekerden met gezondheidsrisico’s moeten door deze acceptatieplicht altijd worden geaccepteerd voor de basisverzekering.

De acceptatieplicht geldt overal in Nederland. Hierbij is wel de regel dat een zorgverzekeraar je alleen moet accepteren als je in de provincie woont waar de verzekeraar actief is. Maar omdat in elke provincie veel grote zorgverzekeraars actief zijn is het bijna niet mogelijk dat je op basis hiervan geweigerd wordt.

Acceptatieplicht bij de aanvullende verzekering

Hoewel de acceptatieplicht geldt voor de basisverzekering, gelden er andere regels voor de aanvullende verzekering. Dit betekent niet dat het onmogelijk is om een aanvullende verzekering af te sluiten. Wel is het zo dat je op hogere leeftijd of met een hoger gezondheidsrisico geweigerd kan worden door een verzekeraar. Het kan ook voorkomen dat je een hogere premie moet betalen omdat de risico’s voor de verzekeraar ook hoger liggen.

Zorgverzekering 2021: acceptatieplicht voor basispakket Bij het ziektekostenverzekering vergelijken of overstappen hoef je niet bang te zijn dat je zonder komt te zitten. Wanneer je op zoek gaat naar een zorgverzekering 2021 is het goed om te weten dat geen enkele zorgaanbieder in Nederland je kan weigeren voor de basisverzekering. Wanneer je een hoger gezondheidsrisico hebt of een hogere leeftijd hebt, kan het voorkomen dat je wel geweigerd wordt voor een aanvullende verzekering. Als een verzekeraar je niet accepteert voor een aanvullende dekking, zijn ze verplicht om je dit door te geven. De kans is dan ook groot dat ze een nieuw voorstel doen met een gewijzigde dekking. Het is aan jou om deze al dan niet te accepteren.