Veel mensen weten niet dat de juiste voeding bij krachtsport van groot belang is. Bij het uitvoeren van krachtsportoefeningen is het doel vaak om spieren (zo snel mogelijk) te laten groeien. Echter bereik je dit niet alleen door een aantal keer per week een programma aan krachttrainingsoefeningen te volgen, maar is ook voeding een zeer belangrijk deel hiervan. Is je voeding niet uitgebalanceerd en voedzaam genoeg, dan zal de spieropbouw een stuk langzamer verlopen of zelfs gedeeltelijk stil staan. 

Het belang van de juiste voeding bij krachtsport

Het meest belangrijke onderdeel bij spieropbouw naast het trainen, is gebalanceerd eten, dus een dieet of voedingspatroon met voldoende koolhydraten, vetten en eiwitten. Bij krachttraining wordt voornamelijk veel energie van je lichaam gevergd. Die energie haal je voornamelijk uit koolhydraten en eiwitten. Zorg dus dat je genoeg van deze bouwstoffen binnenkrijgt om je spieropbouw sneller te laten verlopen. Ook voldoende drinken is erg belangrijk om je afvalstoffen zo snel mogelijk af te kunnen voeren. Is dit schema niet in balans, dan zal dat zorgen voor een langzamere spieropbouw of zelfs spierafbraak. Vraag dus eventueel een specialist om hulp bij het samenstellen van een gebalanceerd voedingspatroon en krachttrainingsschema, zodat zowel de oefeningen als de voeding elkaar optimaal kan versterken voor de meest efficiënte spieropbouw voor jouw lichaam. Op de website van Fitcode kun je veel informatie en tips vinden over training in combinatie met de juiste voeding. Ook zijn hier eventuele voedingssupplementen verkrijgbaar. 

Gezonde voeding voor maximale progressie

Ben je serieus aan het trainen en wil je snel progressie boeken? Grijp dan niet teveel of liever gezegd minimaal naar alcohol. Alcohol heeft een vernietigend effect op jouw spieropbouw en neemt tegelijkertijd ook energie weg uit jouw lichaam, wat je hierdoor niet kunt gebruiken om te trainen. Het zou dus zonde zijn als je doordeweeks zeer serieus aan het trainen bent en op je voeding let, maar je elk weekend in de kroeg deze progressie (gedeeltelijk) teniet doet. Uiteraard is het wel belangrijk om naast het harde trainen zo nu en dan te blijven genieten van een lekker hapje of drankje, maar doe dit dus met mate om de ultieme progressie in spiergroei te blijven behouden.