Iedereen drinkt wel eens een lekker drankje. We drinken soms bij het eten, op feestjes, barbeques, voor de tv of op het terras. Alcohol is een van de meest sociaal geaccepteerde verdovende middelen. Het wordt door bijna heel Nederland gebeurt en hoort bij bepaalde aspecten bij onze cultuur. Het wordt gedaan door alle leeftijdsgroepen. Soms beginnen tieners en kinderen al vroeg aan hun eerste biertje. Ook als we wat ouder worden blijven we in Nederland vaak nog drinken. Maar wat zijn nu eigenlijk de effecten van het drinken van alcohol? En hoe kunnen we afkicken alcohol? Alcohol is niet alleen het meest populaire verslavende middelen, maar ook het middel waarvan de verslaving het meeste ontkend wordt. Door de sociale acceptatie hebben mensen soms niet door, hoeveel ze inmiddels drinken.

Wat zijn de effecten van alcohol?

Alcohol heeft ontzettend veel effect op ons lichaam en geest. De effecten op bij langdurig gebruik lopen flink uiteen. Na lang gebruik kunnen er hartproblemen ontstaan, een verhoogde kans op kanker, een verhoogde kans op een beroerte en schade aan de lever. De effecten van langdurig alcoholgebruik moeten niet onderschat worden. Verslaving wordt vaak niet erkend of herkend. We denken vaak dat het wel mee zal vallen. Een goede houvast hierbij is, wanneer we mensen verslaafd aan roken zouden noemen. Wanneer iemand meerdere sigaretten per dag rookt, zullen we deze persoon verslaafd noemen, bij een alcoholverslaving wordt dit vaak niet zo gezien.

Wat kan ik doen aan een alcoholverslaving?

Het afkicken van alcohol kan heel erg lastig zijn. Je kan voor hulp hierbij altijd contact opnemen met je huisarts of andere hulpverleners. Je hoeft dit niet alleen te doen. Zorg dat je de alcohol niet langer nodig hebt in het dagelijkse leven. Zorg bij sociale evenementen dat je alcohol vrij drinkt, biedt aan om de BOB te zijn. Op deze manier kan je niet drinken. Het is ook erg handig om familie en vrienden te informeren. Vraag je naasten op hulp als je dit nodig hebt.