Botox is een geweldige niet-chirurgische behandeling voor rimpels en fijne lijntjes. Maar wat is het precies? Botox is een afgeleide van Clostridium Botulinum. Het is oorspronkelijk gemaakt om patiënten met spierkrampen te helpen behandelen. Meer in het bijzonder, oogspasmen en oogtrillingen. Het duurde echter niet lang voordat de artsen merkten hoe de injecties ook de fijne lijntjes rond de ogen afnamen.

Nu is Botox een van de meest voorkomende anti-aging procedures die er zijn. Toch zijn er veel mythes over de veiligheid en bijwerkingen van Botox. Als u Botox overweegt, lees dan verder om de waarheid te weten te komen.

Botox is giftig


De waarheid is dat Botox een proteïne en neurotoxine is. Een negatief resultaat kan alleen ontstaan als er een dodelijke hoeveelheid wordt toegediend. Terwijl grote hoeveelheden Clostridium Botulinum botulisme kan veroorzaken, is de minuscule hoeveelheid Botox die om cosmetische redenen in de spier wordt geïnjecteerd niet in staat om in het centrale zenuwstelsel te komen en schade te veroorzaken. Vergeet niet, Botox is FDA goedgekeurd. Net als met elke andere medicatie, kan alleen een te grote hoeveelheid gevaarlijk blijken te zijn.

Botox is pijnlijk


De waarheid is dat veel patiënten verbaasd zijn over hoe weinig ongemak er eigenlijk is. Een zeer kleine naald wordt gebruikt om Botox toe te dienen en natuurlijk, met een bord gecertificeerd plastisch chirurg of dermatoloog de injectie uitvoeren biedt het beste resultaat. Angst voor naalden mag je niet tegenhouden. De hele procedure duurt meestal ongeveer 5 minuten en de meeste patiënten melden nauwelijks de injecties te voelen.

Botox zorgt voor blauwe plekken


De reacties van individuele patiënten op Botox-injecties variëren, maar de waarheid is dat de bijwerkingen mild en tijdelijk zijn. De plaats van elke injectie kan er een beetje roze en gezwollen uitzien gedurende ongeveer 15 tot 20 minuten vooraleer te verdwijnen. Af en toe kan een patiënt van een behandeling blauwe plekken oplopen – een mogelijkheid wanneer een naald in de huid wordt ingebracht – dus is het raadzaam om te stoppen met het innemen van aspirine of andere bloedverdunners een paar dagen voor de behandeling. In de meeste gevallen hervatten patiënten hun normale schema onmiddellijk na hun afspraak.

Botox is de remedie voor alle gezichtsrimpels


De waarheid is dat Botox het meest effectief is bij de behandeling van “bewegingsrimpels” – de rimpels en kraaienpootjes die verschijnen in de hoek van uw ogen als u lacht, de plooi tussen de rimpels als u fronst of de lijnen op uw voorhoofd als u uw wenkbrauwen optilt. Voor statische rimpels, of dieper, “rimpels in rust” – volumevullers zoals Juvederm of Restylane zullen waarschijnlijk beter werk doen. Het goede nieuws is dat ze kunnen worden gebruikt in combinatie met Botox.