Iedereen heeft weleens gehoord van een fysiotherapeut en de meeste mensen hebben dan ook weleens een bezoek gebracht aan een fysio. De fysiotherapeut is gericht op het soepel en pijnvrij bewegen en kan hulp bieden bij een zeer breed scala aan klachten. Zo kan fysiotherapie Doetinchem helpen met het versterken van specifieke spiergroepen en ook de mobiliteit na aanleiding van een ongeval of een ongeluk helpen verbeteren. Daarnaast kan een fysio ook helpen bij onder andere problemen die voortkomen uit een verkeerde houding of te lang in een ongezonde positie staan of zitten.

Dit laatste is ook een onderdeel waar veel bedrijfsfysiotherapeuten zich op richten en waarmee toekomstige klachten voorkomen kunnen worden. Er zijn ook tal van sportverengingen die zelf een fysiotherapeut full time in dienst hebben, om ervoor te zorgen dat spelers behandeld kunnen worden in de vorm van onder andere het los masseren van spieren ter voorkoming van blessures en complicaties. Daarnaast kan een fysiotherapeut bij een sportvereniging vaak eerste hulp verlenen en een diagnose stellen in veel gevallen.

Specialisatie binnen de fysiotherapie gericht op specifieke onderdelen van het lichaam en gerichte doelgroepen

Veel mensen worden door de huisarts doorverwezen naar een fysiotherapeut of worden verwezen naar een therapeut vanuit een ziekenhuis in het kader van een revalidatietraject. Er zijn binnen de fysiotherapie tal van verschillende specialisaties te vinden. Deze specialisaties richten zich meestal op het type behandeling in de zin van specialisten die gespecialiseerd zijn in specifieke onderdelen van het lichaam, zoals bijvoorbeeld de bekkenbodemspecialist.

Er zijn echter ook soorten fysiotherapie die vooral toegespitst zijn op een gerichte doelgroep. Zo zijn er bijvoorbeeld gespecialiseerde fysiotherapeuten voor mensen met een verstandelijke beperking of voor mensen van oudere leeftijd. De laatste specialisatie wordt ook wel geriatrie fysiotherapie genoemd.

Fysiotherapie in de zorgverzekering

Fysiotherapie wordt door de meeste zorgverzekeraars wel vergoed, maar het is wanneer je van tevoren weet dat je hier gebruik van gaat maken wel raadzaam om dit te controleren, want veel verzekeraars bieden slechts een beperkt aantal sessies aan.

Daarnaast is het ook verstandig om te kijken of je een doorverwijzing van een arts nodig hebt, omdat dit in sommige gevallen nodig is om aanspraak te maken op de vergoeding. Net zoals bij veel zaken, gaat ook bij de zorgverzekering op dat goedkoop soms duurkoop is en een goedkope premie lang niet altijd garant staat voor kwaliteit.