Collageen wordt vaak een complex eiwit genoemd omdat het 19 verschillende aminozuren bevat. Een paar veel voorkomende voedingsmiddelen kunnen in het dieet worden opgenomen om collageen op natuurlijke wijze te verhogen:

Whole food bronnen van collageen komen uit vlees, vis en eieren. Maar omdat de beste bronnen van collageen in pezen en kraakbeen zitten, kan mager vlees niet genoeg collageen bevatten.

Een andere bron van collageen in volwaardige voeding is bottenbouillon. Deze kan gemaakt worden door de collageenrijke delen van het dier, zoals botten, te laten sudderen.

Vitamine A en C, ijzer, zink en koper zijn allemaal nodig voor een goede collageenproductie. Een compleet plantaardig dieet kan deze voedingsstoffen gemakkelijk leveren. Goede bronnen van deze voedingsstoffen zijn wortelen, zoete aardappelen, boerenkool (vitamine A), aardbeien, paprika’s, broccoli, kiwi’s (vitamine C), pompoenpitten, cacaopoeder, cashewnoten (zink), zonnebloempitten, kikkererwten (koper), spinazie, linzen en zwarte bonen (ijzer).

Omega-3 vetzuren beschermen de collageenvoorraden van het lichaam tegen beschadiging en werken vrije radicalen en ontstekingen tegen. De beste bronnen van omega-3 zijn hennepzaad, chiazaad, walnoten, kikkererwten, kikkererwten en zwarte bonen (ijzer).

Collageenvorming stimuleren

Veel mensen vragen zich af wat ze kunnen doen om de vorming van collageen in het lichaam te stimuleren. Er zijn verschillende factoren die je hierbij kunnen helpen en we gaan vandaag vertellen welke dat zijn.

Collageen en eiwitten

Uiteraard is het belangrijk dat je de inname van collageen en eiwitten via de voeding in de gaten houdt. Door het regelmatig eten van vlees, vis, eieren maar ook door het eten van bouillon en soepen van botten, gelatine en stoofschotels.

Vitamines

Naast de inname van eiwitten en collageen is het zaak om te controleren of je voldoende vitamines binnenkrijgt. Met name vitamine A en C zijn belangrijk om de vorming van collageen in het lichaam te bevorderen.

Sporenelementen

Niet alleen vitamines spelen een rol bij de vorming van collageen, maar ook sporenelementen zoals zink, koper en selenium. Deze stoffen zijn essentieel voor de synthese en bescherming van collageen.

Supplementen

Om de vorming van collageen in het lichaam te stimuleren kun je er ook voor kiezen om collageen poeder te nemen. Zeker na het 35ste levensjaar is dit een goede zaak. Dat geldt helemaal voor mensen met artrose en ouderen waarbij de spiermassa en de botdichtheid afneemt.

Levensstijl

Alleen letten op je eetpatroon is niet genoeg om je lichaam te ondersteunen bij de aanmaak en het behoud van collageen. Je moet ook letten op je levensstijl en bepaalde gewoontes.

Allereerst is het van belang dat je probeert om enkelvoudige suikers zoveel mogelijk te vermijden. Men denkt dat een hoge inname van deze suikers verband houdt met een verhoogde afbraak van collageen en dus de veroudering van de huid versnelt. Daarnaast zou het schadelijk zijn voor het herstel van collageenvezels. Deze gevolgen worden ook in verband gebracht met gewoontes als het roken van tabak en het drinken van veel alcohol.

Daarnaast is het van belang om de huid niet overmatig veel aan de zon bloot te stellen. Met name in de zomer tussen 11.00 en 15.00 uur kun je activiteiten in de zon het beste vermijden. Het gebruiken van een zonnebrandcrème met SPF is daarnaast onmisbaar om je huid te beschermen, niet alleen tegen de afbraak van collageen, maar ook tegen problemen zoals huidkanker.

Tot slot

We willen benadrukken dat de beste manier om je lichaam te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van vrije radicalen, de 3 R’s zijn. Rust, reinheid en regelmaat zijn onmisbaar om je lichaam goed te verzorgen en je collageenaanmaak te stimuleren.