Door een uitvaartverzekering af te sluiten zorg je ervoor dat je nabestaanden niet opdraaien voor de kosten van de uitvaart. Ook veel mensen met spaargeld kiezen voor een uitvaartverzekering, omdat wanneer er geen sprake is van een uitvaartverzekering de familie het meestal moet voorschieten. Ruim 70% van de Nederlandse bevolking heeft een uitvaartverzekering.

Wanneer je zoekt naar een uitvaartverzekering kom je vast en zeker ook de term ‘begrafenis verzekering‘ tegen. Om het kort te zeggen: er is geen verschil tussen een uitvaartverzekering en een begrafenisverzekering. De twee termen betekenen hetzelfde, namelijk een verzekering voor je begrafenis/uitvaart.

Soorten uitvaartverzekering

Er is niet maar één soort uitvaartverzekering. Je hebt vier vormen die je voorbij zal zien komen.

Natura uitvaartverzekering

Een natura uitvaartverzekering dekt de diensten en goederen die een uitvaart met zich meebrengen. Standaard betreft dit alleen de noodzakelijke zaken, maar er kan ook gekozen worden voor een uitgebreide verzekering. Wat wel en niet gedekt zal worden wordt van te voren besproken, zo komen je nabestaanden niet voor een nare verrassing te staan.

Kapitaal uitvaartverzekering

Wanneer je een kapitaal uitvaartverzekering hebt afgesloten, wordt een vast bedrag uitgekeerd aan de nabestaanden. De nabestaanden hebben de vrijheid om zelf te bepalen waar dit bedrag naar toe gaat. Het uitgekeerde bedrag hoeft niet in zijn geheel worden besteedt aan de uitvaart.

Natura sommenverzekering

De natura sommenverzekering (ook de sommen uitvaartverzekering genoemd) lijkt sterk op de kapitaal uitvaartverzekering. De enige afwijking van de natura sommenverzekering is dat het uitgekeerde bedrag enkel en alleen mag worden besteedt aan de uitvaart. Wel mogen de nabestaanden zelf invullen hoe de uitvaart er uit gaat zien.

Combinatie uitvaartverzekering

Zoals de naam wellicht al weggeeft, is de combinatie uitvaartverzekering een mix van alle andere soorten verzekeringen. Een deel van de diensten en goederen worden vergoed door de verzekeraar. Naast het vergoede deel krijgen de nabestaanden ook nog een geld bedrag om de uitvaart verder in te vullen.

Vergelijken

Veel mensen sluiten direct een verzekering af. Dan kost het weinig tijd en is het snel geregeld. Deze mensen vergeten vooraf te vergelijken en hebben daardoor niet altijd de goedkoopste uitvaartverzekering. Door te vergelijken vind je niet alleen de beste verzekering, maar zie je ook snel wat de goedkoopste is. Terwijl het vergelijken je maar 5 minuten tijd kost.