Heb je constant last van spierpijn, migraine en dergelijke klachten? Dan kan dry needling de ideale oplossing bieden waarbij naaldjes gebruikt worden om je spieren te ontspannen waardoor de pijn verminderd wordt, maar wat is dry needling precies? Lees de onderstaande tekst goed door om meer te weten over het verminderen van spierklachten met dry needling.

Wat is dry needling?

Met dry needling wordt er direct in het triggerpoint geprikt voor een snelle en langdurige pijnvermindering. Het gaat om een moderne fysiotherapeutische behandeling waarbij gebruik wordt gemaakt van dunne naalden om pijnpunten in spieren en weefsels te behandelen. Deze naalden zijn dun en worden slechts kort ingebracht, zonder het toedienen van vloeistof. Deze behandeling bestaat al sinds het jaar 2007 en is officieel erkend door het Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie (KNGF).

Zoek je een specialist op het gebied van dry needling in de omgeving van Nijmegen? Kom dan eens langs in de praktijk van Fysioprof.

Voordelen van dry needling

Door voor dry needling te gaan, kies je voor direct merkbaar resultaat en een effectieve pijnvermindering. De triggerpoint zullen snel verdwijnen en de spieren kunnen sneller (volledig) herstellen.

dry needling

Dry needling versus accupunctuur

Het verschil tussen dry needling en acupunctuur is dat de acupunctuurnaalden langer in het lichaam zitten in tegenstelling tot dry needling. De methode lijkt enorm veel op elkaar, maar de behandeltijd verschilt met 15 tot 20 minuten.

De werking van dry needling

Bij dry needling zal de therapeut op zoek gaan naar het triggerpoint en daar een naaldje doorheen prikken zodat de spier geraakt wordt, waar je overigens niets van gaat voelen. De spier gaat zich vervolgens aanspannen waardoor je een elektrische schok voelt. Hierna ontspannen de spieren zich weer en heb je minder pijn.

Na de behandeling

Nadat je behandeld bent is het essentieel om het rustig aan te doen en om je spieren lichtjes te rekken zodat je minder last hebt van eventuele napijn. Je krijgt verder wat oefeningen mee van de therapeut.

Toepassingen van dry needling

Dry needling kan worden toegepast in verschillende situaties, zoals bij nek- en schouderklachten, tennis- en golferselleboog, arm-, onderarm- of polsklachten, mensen met hoofdpijn, spierspanningshoofdpijn, migraine, rugklachten, bekken- en bilklachten, lies-, knie- en kuitklachten, onderbeen- bovenbeen en achillespeesklachten en hielspoor.